Att ha tillgång till en balkong är en lyx i sig. Det är en plats där du kan koppla av, njuta av frisk luft och få en förändring från den trånga bostaden. Balkongen är dock inte bara en plats att stå på, den kan också inredas och användas som ett förlängning av ditt hem. Oavsett storleken på din balkong kan du inreda den på ett sätt som passar din stil och behov. Först och främst bör du tänka på storleken på din balkong. En liten balkong kan kräva mer kreativitet för att utnyttja utrymmet, medan en större balkong ger mer frihet när det gäller val av möbler. Innan du börjar handla bör du också tänka på vilken stil du vill ha på din balkong. Vill du ha en avslappnad, bohemisk stil med färgglada kuddar och mattor? Eller kanske en modern stil med minimalistiska möbler i svart eller vitt?

 

Stor eller liten balkong - hur möblerar man?

Storleken på balkongen är avgörande när det kommer till vilka möbler som passar bäst. Har man en liten balkong så bör man tänka på syftet: Vill man utnyttja hela ytan så att balkongen fungerar som en avslappnande plats där du vill kunna lägga dig ner, eller vill du kunna sitta och njuta ev en god måltid? En av de mest grundläggande möblerna att ha på din balkong är en stol eller en bänk. För en mindre balkong kan en hopfällbar stol eller en klappstol vara det bästa valet, medan en större balkong kan rymma en bekväm soffa eller en större sittgrupp. Om du väljer en soffa eller en stol, tänk på att välja en som är tillräckligt bekväm att sitta i under en längre tid.

För att göra din balkong mer bekväm och användbar kan du också tänka på att lägga till ett litet sido- eller kaffebord. Detta ger dig en plats att ställa dina drycker eller böcker och kan också fungera som en extra sittplats om det behövs. Om du vill ha en matplats på din balkong kan du också tänka på att lägga till en liten matbord och stolar.

 

Glöm inte detaljerna

För att skapa en mer inbjudande och mysig balkong kan du också tänka på att lägga till några dekorativa element. Kuddar, ljuslyktor och blommor kan alla hjälpa till att skapa en avslappnad och mysig atmosfär på din balkong. Tänk på att välja kuddar och mattor i olika färger och mönster för att ge din balkong en mer personlig touch.

När du handlar efter möbler till din balkong bör du också tänka på material och färger. Trä är ett populärt material för balkongmöbler på grund av dess naturliga utseende och hållbarhet, men det finns också många andra material att välja mellan, inklusive metall, rotting och plast. När det gäller färger kan du välja en enhetlig färgpalett för att ge din balkong en mer sammanhängande look, eller blanda olika färger och mönster för en mer eklektisk känsla.

Olika stilar på balkongmöbler

Det beror på personlig smak och stil, men vissa stilar kan passa bättre i ett sovrum än andra. Här är några olika stilar som kan vara lämpliga för ett sovrum:

Fatboy Headdemock
Läs mer

Bohemisk stil

Denna stil är känd för sitt färgglada och eklektiska utseende. För att skapa en bohemisk balkong kan du välja möbler i olika färger och mönster, inklusive ljusa kuddar och mattor. Rottingmöbler, trädetaljer och växter kan också hjälpa till att skapa en avslappnad och bohemisk känsla.

Lerberget loungegrupp
Läs mer

Modern stil

Om du föredrar en minimalistisk och modern stil kan du välja möbler i enkla former och i neutrala färger som svart, vitt eller grått. Metall och glas är populära material för moderna balkongmöbler, och du kan lägga till en touch av färg med hjälp av prydnadskuddar eller en färgglad matta.

Sandkorn loungefåtölj
Till serien

Medelhavsstil

Medelhavsstilen är känd för sitt soliga och avslappnade utseende. För att skapa en medelhavsinspirerad balkong kan du välja möbler i jordnära färger som terrakotta, beige eller blått. Rottingmöbler och trädetaljer passar också bra med denna stil, och du kan lägga till några växter för att skapa en känsla av utomhusmiljö.

Glendon soffa
Till serien

Rustik stil

Om du vill ha en balkong med en rustik och avslappnad känsla kan du välja möbler i trä eller i jordnära färger. För att skapa en rustik atmosfär kan du lägga till några dekorationer i trä eller metall, inklusive ljuslyktor och blomkrukor. En hängmatta eller en gungstol kan också vara en bra tillägg för att skapa en avslappnad känsla.

Toní karmstol
Till serien

Tropisk stil

För en balkong med en tropisk känsla kan du välja möbler i ljusa färger som grönt, gult och rosa. Växter och blommor är viktiga för denna stil, så se till att lägga till några tropiska växter som monstera eller palmer. Rottingmöbler och hängstolar kan också hjälpa till att skapa en avslappnad och tropisk atmosfär.

När det gäller balkongmöbler finns det även många olika material att välja mellan:

Vallmo fåtöljset
Köp nu

Konstrotting

Konstrotting är ett populärt material för utomhusmöbler eftersom det är tåligt och lättskött. Konstrottingmöbler har en naturlig och avslappnad känsla som passar bra med många olika stilar.

Toledo matstol
Köp nu

Teak

Teakmöbler är också ett vanligt val för balkongmöbler. Trä är ett naturligt material som ger en varm och inbjudande känsla. Trämöbler kan behandlas för att tåla väder och vind, men det är viktigt att regelbundet underhålla träet för att det ska hålla länge.

Gusty matstol
Till serien

Aluminium

Aluminiummöbler är lätta och tåliga, och de finns i många olika stilar och färger. Metallmöbler passar bra med moderna stilar, men kan också fungera bra med mer klassiska stilar.

Net soffa och soffbord
Till serien

Plast

Plastmöbler är ett prisvärt och lättskött alternativ för balkongmöbler. De finns i många olika färger och stilar, och är tåliga och lätta att rengöra.

Våra bästa tips på hur man möblerar balkongen

Slutligen, oavsett vilken stil du väljer eller storleken på din balkong är det viktigt att tänka på funktionaliteten. Fundera på vad du vill göra på din balkong, är det en plats för avkoppling eller för att umgås med vänner och familj? Om du planerar att spendera mycket tid på din balkong kan det vara värt att investera i bekväma möbler och tillbehör. En annan viktig faktor att tänka på är underhåll. Balkongmöbler utsätts för väder och vind, så se till att välja material som är lätta att rengöra och som tål olika väderförhållanden. Att möblera en balkong kan vara en rolig och kreativ process. Tänk på att utnyttja utrymmet på bästa möjliga sätt och att välja möbler och tillbehör som passar din stil och behov. Med rätt möbler och dekorationer kan du skapa en mysig och avkopplande utomhusmiljö som du kommer att njuta av år efter år.