Skötselråd för lädermöbler


Läder är ett fantastiskt material som bara blir vackrare med åren. Rätt skött är det även starkt och tåligt, vilket gör det till ett utmärkt material för möbler.
Använd bara godkända lädervårdsmedel som skyddar mot spill, fläckar och solblekning, förbättrar slitstyrkan och bevarar lädret mjukt och smidigt.

Anilin

Anilin är ett genomfärgat läder utan täckfärg eller ytlack. Naturliga märken såsom exempelvis gödselfläckar och taggtrådsmärken finns kvar på lädret för att behålla så mycket som möjligt av den naturliga känslan. Anilin har extremt hög komfort och andas mycket, men är samtidigt känsligt för spill och fläckar. Äger man en möbel i anilinläder är det extra viktigt med underhåll så att lädret alltid har ett fullgott skydd och åldras vackert. Rengör med Soft Cleaner for Leather, ungefär 6-12 gånger om året. Återimpregneringen med Leather Protection Cream bör göras ungefär 2-4 gånger om året. Hur ofta man ska behandla sin möbel beror förstås på hur mycket och på vilket sätt möbeln används. Se bruksanvisning på etiketterna.

Semianilin

Semianilin är ett anilinläder som ytbehandlats med ett extra skyddslager för att öka tåligheten mot fläckar. De naturliga märkena som återfinns på ett anilinläder finns i vissa fall kvar även på ett semianilin. Detta läder har generellt en bra komfort och god andningsförmåga. Rengör med Soft Cleaner for Leather, ungefär 6-12 gånger om året. Återimpregneringen med Leather Protection Cream bör göras ungefär 2-4 gånger om året. Hur ofta man ska behandla sin möbel beror förstås på hur mycket och på vilket sätt möbeln används. Se bruksanvisning på etiketterna.

Standardläder

Standardläder eller täckfärgat läder har, som hörs på namnet ytterligare skydd och färg på ytan. Andningsförmågan och komforten begränsas något av ytbehandlingen, men den ger istället ett motståndskraftigt och tåligt läder. Rengör med Soft Cleaner for Leather, ungefär 6-12 gånger om året. Återimpregneringen med Leather Protection Cream bör göras ungefär 2-4 gånger om året. Hur ofta man ska behandla sin möbel beror förstås på hur mycket och på vilket sätt möbeln används. Se bruksanvisning på etiketterna.

Bycast

Bycast är ett spaltläder som på först en polyuretanyta, d.v.s. plast. Bycast är blankt och mycket modernt. Lädret är i regel tåligt mot fläckar men har begränsad komfort och andningsförmåga. Rengör med Soft Cleaner for Leather med jämna mellanrum, ungefär 6-12 gånger om året.

Se bruksanvisning på etiketterna.

Nubuck

Nubuck är slipat anilinläder som är helt öppet. Det har en mockaliknande känsla och är ytterst känsligt mot spill. Nubuck är inget passande material för en möbel som används ofta. Rengör regelbundet med Nubuck Cleaning Sponge, som avlägsnar lätt smuts och fräschar upp ytan. För fläckar eller svårare smuts använd Nubuck Cleaner.Tänk på att:

  • Börja alltid med att behandla din nya möbel innan du tar den i bruk. Använd de produkter du blir rekommenderad i butik. Läder ska behandlas minst 2-4 gånger årligen - om detta inte följs kommer det med tiden resultera i blekning, torrsprickor mm.
  • Dammsug din lädermöbel med ett mjukt munstycke minst en gång i månaden för att förhindra damm och smuts från att slita på lädret.
  • Behandla alltid fläckar direkt och använd professionell hjälp vid behov.
  • Placera inte möbeln i direkt solljus eller för nära en värmekälla. Det kan orsaka fläckar och bleka lädret. Det ska vara ca 20-30 cm luft mellan möblerna och värmekällan, och ännu mer om det är en eldstad.
  • Möblerna skall alltid förvaras i normal rumstemperatur. Fuktighet och kyla kan skada möbeln.
  • Använd alltid möbeltassar till benen för att skydda ditt golv.
  • Skruvar och beslag bör med jämna mellanrum kontrolleras så att dessa är ordentligt åtdragna.
  • Nitar i jeans och bälten kan göra repor.

«Tillbaka till Skötselguiden

Relaterade produkter


Relaterade videor